Международни практики

Законът осигурява защита за чуждестранните работници във Великобритания

Health and Safety Executive (HSE) – Дирекция здравеопазване и безопасност на работното място и местните власти са отговорни за прилагане на законодателството в областта на здравословните и безопасни условия на труд във Великобритания. Законът осигурява защита за чуждестранните работници, независимо дали работят тук легално или не.

Прочети още: Законът осигурява защита за чуждестранните работници във Великобритания 

Стиглиц: Доходите в Бразилия са по-справедливо разпределени отколкото в САЩ

Най-богатите 1% от американците държат 25% от богатството на страната и поради тази причина правителството трябва да направи повече, за да насърчи по-справедливото разпределение на доходите, заяви носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц пред Световния икономически форум (WEF) в Давос, цитиран от BBC

Прочети още: Стиглиц: Доходите в Бразилия са по-справедливо разпределени отколкото в САЩ 

Федерация „Индустрия“ в Синдикална конфедерация на работническите комисии в Испания подписа първия КТД в Албасете /Автономна област Кастиля- Ла Манча, Испания/ – в сектор „Метал“

След осем месеца от началото на преговорите и в резултат на усилията от двете страни за сближаване на позициите, бе подписан първият секторен КТД за цялата провинция Албасете, следвайки основните правила,  определени от Националното споразумение за КТД между работодатели и синдикати тази година.

Прочети още: Федерация „Индустрия“ в Синдикална конфедерация на работническите комисии в Испания подписа...

Подписан е договор в сектор “Метал” в провинция Сарагоса , автономна област Арагон, Испания за 2011-2013

Федерация „Индустрия“ от Конфедерация на Работническите комисии в Испания се поздрави с  успех в много важен процес – договаряне на заплатите и условията на труд в сектора.

 

На 19 юни бе подписан Договор в сектор „Метал“ в провинция Сарагоса за периода 2011, 2012 и 2013 г. между Федерация „Индустрия“ от Конфедерацията на Работническите комисии в Испания, Федерация „Метал и асоциирани“ към Общия съюз на работниците в Автономна област Арагон и Федерацията на работодателите в сектор Метал в провинция Сарагоса.

 

Прочети още: Подписан е договор в сектор “Метал” в провинция Сарагоса , автономна област Арагон, Испания за...

Химическите работници в Германия с по-високи доходи от 1 юли.

На 24 май 2012 г. приключиха преговорите между Профсъюза на химическите работници в Германия  -  IGBCE с работодателската организация BAVC с подписано споразумение за увеличение на заплатите с 4,5% от 1 юли тази година. От повишението ще бъдат „засегнати“ 550 000 работника в 1900 предприятия.

Прочети още: Химическите работници в Германия с по-високи доходи от 1 юли.

Без съкращения на работни места в датската индустрия.

Сигурността на съществуващите работните места и създаването на работни места е в основата на новото двугодишно националното трудово споразумение между социалните партньори в Дания, което ще обхване 240,000 датски работници от индустрията. Това споразумение стана възможно след като страните се разбраха да не увеличават настоящите бонуси и привилегии на своите работници, а да се фокусират върху запазване на техните работни места в периода 1 март 2012 – 1 март 2014 г.
Отчитайки несигурността на икономическата среда се създава възможността при намалено работно време работниците да се преквалифицират и обучават без да губят доход - получават същото възнаграждение като при 8 часов работен ден.

Прочети още: Без съкращения на работни места в датската индустрия.

540 000 шведски работника с по-високи доходи от 1 февруари 2012 г.

Шведските индустриални профсъюзи договориха увеличение на заплатите с 3% за 540 000 работника от 1 февруари 2012 г., заети в индустрията.
Споразумението е резултат от доброто развитие на шведската икономика. Така например експорта на технологични продукти е нараснал с цели 21% през изминалата 2011 г..

Прочети още: 540 000 шведски работника с по-високи доходи от 1 февруари 2012 г.

Немските синдикати договориха получават увеличение на заплатите в немски енергигиен концерн!

Немският синдикат на химиците и енергетиците IG BCE подписа нов Колективен трудов договор включващ увеличение с 2.7% на работните заплати за 25,000 заети в енергийния холдинг RWE. Договора влиза в сила от 1 декември 2011 г., а също така допълнително е договорено запазването на заетостта за всички работници и по-големи възможности на служителите за участие в програми за обучение.

Прочети още: Немските синдикати договориха получават увеличение на заплатите в немски енергигиен концерн!

У нас ПЕРС чертае стратегията си за следващите четири години

На 21 септември, кметът на София Йорданка Фандъкова откри в хотел „Хилтън” 4-тото Лятно Училище на Пан-Европейския Регионален Съвет (ПЕРС), част от Международната конфедерация на профсъюзите, която ще продължи у нас до 23 септември. В ПЕРС членуват 90 организации-членки (национални конфедерации) от Европа и Азия, включително Русия, Украйна и ОНД.

Прочети още: У нас ПЕРС чертае стратегията си за следващите четири години

Селскостопанската политика на ЕС – грижа за бъдещето

В два броя на вестник „Стандарт” – на 16.09.2011 г. (петък) и 30.09.2011 г. (петък) ще бъдат разпространени два едночасови филма на тема: „Селскостопанската политика на ЕС – грижа за бъдещето”,  във връзка с изпълнение на проект на вестник „Стандарт” към Европейската комисия. На сайта на вестника www.paper.standartnews.com, където ще бъдат качени филмите, можете да видите и банер за проекта.

Славка Бозукова
Изпълнителен директор на „Стандарт Нюз” АД

15 хиляди синдикалисти на Евро-демонстрацията в Люксембург

 

Малко след 14:30 ч. на 21 юни 2011 г. възгласите на почти 15 хиляди синдикалисти, носещи транспаранти с надписи като „Работа за нашите младежи!”, „Къде са парите?” и „Не на строгите бюджетни ограничения”, започват да отекват по Булеварда на свободата в Люксембург. Така започва Евро-демонстрацията, организирана от ЕКП, в рамките на Европейския ден за мобилизация и информация срещу строгите икономии като начин на икономическо управление на Европейския съюз. Членове на синдикати от цяла Европа се събират под големия часовник на гарата в Люксембург, където под емблематичната песен на Боб Марли „Get up for your rights” се формират блоковете на протестното шествие. Макар и да не участва пряко със свои представители в демонстрацията, КНСБ подкрепя със специално изпратена декларация исканията на протестиращите, обявяващи се против строгите икономии, както и срещу Пакта Евро Плюс, чието приложение би имало пагубни последици върху заплатите, социалната сигурност и колективното трудово договаряне.

Прочети още: 15 хиляди синдикалисти на Евро-демонстрацията в Люксембург

 
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ”
АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА
Инвестира във вашето бъдеще
ПРОЕКТ „СИГУРНОСТ ЧРЕЗ ЗАКОНА, ГЪВКАВОСТ ЧРЕЗ КОЛЕКТИВНОТО ТРУДОВО ДОГОВАРЯНЕ”
Проектът се осъществява от Конфедерация на независимите синдикати в България с финансовата помощ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансиран от Европейски социален фонд и Република България по договор No BG051-PO 001-2.1.03

 


Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. КНСБ носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенция по заетостта.