Актуално

Трудова бомба във ВМЗ

ВМЗ остана без спасител, след като и единственият кандидат-купувач не внесе депозит в понеделник. Макар няколко пъти собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев да беше декларирал пред премиер и министри, че има истински интерес към военния завод, сделка няма да има.

Причината: формално процедурата е прекратена, защото купувачът не е внесъл депозит от 3 млн. евро, а е подал само оферта, съобщиха от Агенцията за приватизация. Неформално обаче продажба няма, защото победиха синдикатите във ВМЗ със стачките си и несъгласието си персоналът да се свие. Вина за провала има и изпълнителният директор на дружеството Иван Стоенчев, който само 1-2 месеца преди приватизацията е подписал двегодишен колективен трудов договор, който на практика забранява съкращенията.

Изпълнителната власт хем иска да се отърве от затъналото предприятие, хем й липсва смелост публично да подкрепи съкращения от новия собственик. Това изглеждаше единственият път за оцеляване на завода. Но явно с приближаването на изборите смелостта на управляващите пада и сега те вероятно ще опитат да крепят още няколко месеца иначе фалиралия завод с поредни държавни помощи.

Какво каза кандидатът

Собственикът на "Емко" обясни пред "Капитал", че компанията му е предоставила парична гаранция и обвързваща оферта, но има две точки, които биха могли да се приемат като дискусионни.

"Става въпрос за реорганизацията на завода и за ценовото предложение. Готови сме да поемем над 100 млн. лв. задължения на ВМЗ. Съгласно изискванията на Агенцията за приватизация сме учредили неотменима безусловна банкова гаранция в нейна полза и тя може да бъде усвоена, при условие че се споразумеем със синдикатите за колективния трудов договор. Бихме искали да се ангажираме с проект, при който да имаме известна свобода на действие, подкрепена от синдикатите", отбелязва Гебрев. По думите му средствата са под контрола на агенцията и тя може да се разпорежда с тях. Гебрев обясни, че до този момент ведомството е било изключително коректно и преговорите са протекли много професионално. В допълнение той оцени, че правителството е свършило всичко възможно, за да стабилизира ВМЗ. Юристите на агенцията обаче са категорични, че гаранцията не е депозит, т.е. офертата няма да бъде разгледана.

Колко зле е дружеството

Държавният завод е зле, защото само трупа дългове (които надхвърлят 150 млн. лв. и не се обслужват) и загуби. Бизнесът му пада с всяка изминала година и от над 80 млн. лв. приходи през 2010 г. сега оборотът е около 60 млн. лв. Но над 3000-те служители си стоят. За втори път ще припомним сравнението между продаваното дружество и кандидата: частното предприятие "Емко" има почти аналогично производство на сопотското, като приходите му за 2011 г. надхвърлят 65 млн. лв., а продукцията е изработена от под 600 служители. Държавната фирма е на постоянна загуба, частната - на печалба.

Договорът с фитил


Така стигаме до най-ключовия момент в сделката - нуждата от съкращения. Според източник от управляващите Гебрев е бил сигурен, че предприятието трябва да работи с по-малко служители, за да е ефективно. Въпреки това бил готов да плаща неустойката на държавата за съкратените служители спрямо сегашното ниво от 3200. Дори се съгласил и с обезщетението от 4 работни заплати, записано в колективния трудов договор. Но всъщност свиването на персонала било абсолютно блокирано от новия колективен трудов договор. Според текст в него двата синдиката (КНСБ и "Подкрепа") трябва да одобряват всяко съкращение в завода и ако се съгласят все пак, на освободеното място те предлагат човек. Така реално се забраняват съкращенията. По неофициална информация директорът на държавното дружество е подписал със синдикатите зад гърба на принципала - икономическото министерство. И то точно в разгара на приватизацията. "Не съм гледал този текст от договора специално, но явно предвижда съгласувателна процедура със синдикатите. Идеята ни беше да подаде офертата и да си продължи разговорите с местните синдикати", коментира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Реакцията му дойде обаче едва след като стана ясно, че приватизационната сделка се проваля.

"Ситуацията в момента е подобна на това да си купим апартамент и да нямаме право да го ремонтираме, да преустроим помещенията и да го обновим", коментира Гербев. По думите му се оказва, че дори и да съкрати някого и да платят неустойката, след два месеца съдът ще го възстанови. Гебрев обаче не коментира договора конкретно.

Желанието на купувача е било правителството да съдейства за премахване на тази клауза от колективния договор, съобщиха източници на "Капитал". Според тях затова и "Емко" не е внесла депозит - ако клаузата остане, но той не купи дружеството, то просто ще загуби въпросните 3 млн. евро.

Какво следва

След като Агенцията за приватизация прекрати процедурата, нова сделка при всички положения ще отнеме месеци, ако въобще някой се заинтересува от дружеството. Ключово е условието за запазване на над 3000-те работници, което няма как да не изгони кандидатите. За да отпадне то, първо парламентът трябва да преработи или отмени тази част от стратегията за приватизация на ВМЗ. В предизборен период никоя партия не би подкрепила непопулистки вариант, предвиждащ съкращения.
По-бързият вариант е държавния завод да бъде изваден от списъка на стратегически дружества. И тогава АП да го продава чрез класически конкурс. Но и това би изисквало минимум 4-5 месеца, т.е. пак стигаме до след изборите.

Третият и най-логичен път е да се потегли по пътя на фалита, защото е очевидно, че дружеството е неплатежоспособно - не плаща на работници, държава и други кредитори. Един доставчик вече поиска откриване на процедура по несъстоятелност, но пловдивският съд не я започна.

В който и сценарий да се влезе, пари за заплати в дружеството няма. Така държавата ще трябва да мисли нов вариант за помощ, след като само за последната година правителството накара държавния оръжеен търговец "Кинтекс" да даде спешно на ВМЗ две поръчки - първата за около 5 млн. лв., а преди седмици - за още 1 млн. лв. А през годините държавата го е спасявала нееднократно - с уж временна финансова помощ от 8.2 млн. лв. през 2001 г. (с натрупани лихви от над 2.3 млн. лв.), по която не е върнат и лев. Или пък чрез активирана държавна гаранция по заем на предприятието към японска корпорация от над 4 млн. лв.

И малко абсурдни идеи

Часове преди провала на сделката лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикалната организация настоява министерството на икономиката да търси и други варианти извън "Емко". И предложи такъв - да се слее сопотският завод с друго държавно дружество от сектора - ТЕРЕМ. "Предприятието е на печалба за миналата година благодарение на това, че държавата намери начин да го натовари с поръчки", добавя синдикалният лидер. Но забравя да допълни, че години наред ТЕРЕМ е на загуба и без поръчки. Тоест предлаганото обединение няма как да оздрави нито едно от двете дружества.

Още по-абсурдна реакция предизвика положението във ВМЗ в  Съюза на комунистите. Те разлепиха позиви, в които призоваваха работниците да поемат контрола над завода, като го превземат. Пред "Капитал" идеята беше смекчена: "Не става въпрос за превземане на завода, а да бъде продаден на работниците за 1 лев с условието да върнат задълженията му. Не е правилно да се даде на частник, който да съкрати повече от половината работници, защото предприятието е структуроопределящо за региона. Освен това е доказало, че може да бъде печелившо, но заради липса на мениджмънт и защита от самата държава, чиято собственост е, стигна дотук", коментира Павел Иванов, заместник-председател на Съюза на комунистите и председател на движение "Че Гевара" България.

В сценария му няма и дума за състезание, конкуренция, намиране на финансиране и поръчки. Затова е ясно, че офертата е тип "да се вдига шум". Проблемът е, че и без свръхспособности лесно може да се прогнозира, че ВМЗ потъва и влиза в редицата изчезнали зле стопанисвани държавни заводи - тип "Плама", "Кремиковци" и "Химко".

 
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ”
АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА
Инвестира във вашето бъдеще
ПРОЕКТ „СИГУРНОСТ ЧРЕЗ ЗАКОНА, ГЪВКАВОСТ ЧРЕЗ КОЛЕКТИВНОТО ТРУДОВО ДОГОВАРЯНЕ”
Проектът се осъществява от Конфедерация на независимите синдикати в България с финансовата помощ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансиран от Европейски социален фонд и Република България по договор No BG051-PO 001-2.1.03

 


Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. КНСБ носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенция по заетостта.