Актуално

Провал на сделката за ВМЗ-Сопот, синдикатите подозират скрити интереси

Приватизацията на ВМЗ-Сопот се провали, след като единственият кандидат-купувач "Емко" ЕООД подаде обвързваща оферта в понеделник, когато изтече крайният срок, но не внесе задължителния депозит от 3 млн. евро, а се опита да го подмени с учредяването на неотменима банкова гаранция. Така процедурата по продажба на закъсалото финансово предприятие се прекратява, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).


Бъдещето на дружеството, където вървят протести заради забавени заплати, става все по-неясно, а "загубилите надежда" синдикати поискаха "имиджово сливане" на ВМЗ с други държавни оръжейни предприятия като ТЕРЕМ, за да получи то допълнителни ресурси за оцеляване до провеждане на нова процедура за продажба на сопотските заводи.

Обсъждат се три сценария за изход от ситуацията, но решението за това кой от тях ще бъде предпочетен се очаква да бъде взето във вторник, а междувременно членът на Надзорния съвет на АПСК Руси Статков поиска да се смени мениджмънтът на предприятието, който да осигури повече поръчки.

До сегашната ситуация се стигна, след като в последния момент кандидат-купувачът обяви свое желание да съкрати 2000 от 3200 работници в предприятието въпреки заложеното в приватизационната стратегия изрично условие на държавата за запазване на персонала в рамките на три години, с което "Емко" е напълно наясно от самото начало на конкурса.

В понеделник от Агенцията за приватизация съобщиха още, че от "Емко" са поискали и предоговаряне на Колективния трудов договор (КТД), според който в момента освобождаването на работници става само със съгласието и на двата синдиката.

Съмнения за скрити интереси 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че за него е "доста необяснимо" защо кандидат-купувачът, знаейки за всичките изисквания, записани в стратегията, в това число и изпълнението на сключения колективен трудов договор, е водил разговори за закупуването.

"Аз съм убеден, че това е може би е ход, за да се постигнат по-добри финансови или други условия по сделката. Но отново искам да кажа: колективният трудов договор в дружеството не е пречка и не е камък на шията на никого. Той е наистина факт и е сключен в условията на договаряне между държавата чрез нейният мениджмънт и синдикатите в дружеството", коментира Димитров.

Той каза още, че шефът на фирмата Емилиян Гебрев във всички разговори е поставял на преден план съкращенията, пречка пред които е колективният договор.

Нова приватизация, но без стратегия

Директорът на Агенцията по приватизация Емил Караниколов обясни, че сега има три сценария за развитието на предприятието.

"Единият сценарий, който е най-лошият, е несъстоятелност на дружеството, тъй като то е в много тежко финансово състояние. Другият вариант е внасяне в Народното събрание на нова стратегия и обсъждането на нова стратегия и създаването на такава, но това е много дълго като период. Може би най-правилният вариант, но нека не съм аз този, който ще го коментира, е изваждането на ВМЗ-Сопот от приложение №2 на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, а именно приложението със стратегически дружества и приватизация без стратегия", посочи Караниколов пред БНР.
От Министерството на икономиката и енергетиката все още не са решили към кой вариант ще се пристъпи.

Според стратегията за приватизацията на предприятието, която е одобрена от парламента, купувачът е задължен три години да запази всички работни места.
"Емко" ЕООД трябваше да подаде до 15 часа в понеделник оферта в Агенцията за приватизация, след като фирмата не стори това в петък и се наложи срокът за продажбата на закъсалия завод да бъде удължен.

Емил Караниколов коментира пред БНР, че според участника, проблемът идва от сключения между синдикатите и ВМЗ-Сопот колективен трудов договор. Затова той е внесъл не депозит, а неотменима банкова гаранция.

"Проблемът идва от сключения колективен трудов договор (КТД), който е между синдикатите и ВМЗ-Сопот. С банковата си гаранция, която е неотменима, той всъщност иска предоговаряне на КТД, не на стратегията, не и на процедурата за приватизация, но държавата няма как да гарантира такова нещо. Става въпрос за това, че съгласно КТД освобождаване на работници от ВМЗ-Сопот става само и изрично със съгласието и на двата синдиката, т.е. ако някой бъде освободен без съгласието на синдикатите, независимо дали ще платиш неустойките към държавата за това освобождаване, независимо дали ще бъдат изплатени неустойките спрямо самия работник, съдът ще го възстанови на работа, тъй като това е неотменимо условие в КТД", посочи Караниколов.

 Според кмета на Сопот Веселин Личев, позoвавайки се на бивши оръжейници, ръководители на сектори, ако се съкратят повече от 500 души, ВМЗ ще спре да работи и ще мине в режим за предаване на скрап.

От КНСБ пък предложиха то да мине към други търговски дружества с държавно участие, каквото е "ТЕРЕМ" АД.

Крайната левица призова работниците да превземат завода

На фона на неуспешната сделка в понеделник напрежението в предприятието ескалира, тъй като служителите имат да получават две заплати и два аванса, които са средно по 750 лева, а от 14 януари става дължим и трети аванс. Работниците твърдят, че са в много тежко състояние и нямат пари да си покрият елементарните човешки нужди, а държавата разчиташе на купувача да им заплати дължимите възнаграждения, както и да покрие останалите борчове на дружеството.

Работниците в завода излязоха на пореден протест, а градът осъмна облепен с плакати от Съюза на комунистите в България и Движение "Че Гевара", които призовават работниците да поемат завода под свой контрол, да прогонят от него онези, които са докарали предприятието до днешното положение и да пристъпят към ефективно работническо самоуправление.

Работниците организираха вече няколко протеста под надслов "Гладни сме!" и в резултат на това авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември им бе изплатен. Те твърдят обаче, че средствата веднага са свършили – прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки за ток и вода.

Работниците, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая, съобщи БГНЕС.

Кметът на Сопот Веселин Личев, цитиран от БТА, съобщи, че повече от 250 служители на ВМЗ са получили хранителни продукти чрез БЧК. Така не позволиха да има гладни и мизерстващи хора по празниците, коментира кметът.

Димитър Атанасов от КТ "Подкрепа" във ВМЗ-Сопот пък заяви, че единственото, което искат е договори и работа, за да може работниците да оцелеят.

http://www.mediapool.bg

 
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ”
АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА
Инвестира във вашето бъдеще
ПРОЕКТ „СИГУРНОСТ ЧРЕЗ ЗАКОНА, ГЪВКАВОСТ ЧРЕЗ КОЛЕКТИВНОТО ТРУДОВО ДОГОВАРЯНЕ”
Проектът се осъществява от Конфедерация на независимите синдикати в България с финансовата помощ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансиран от Европейски социален фонд и Република България по договор No BG051-PO 001-2.1.03

 


Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. КНСБ носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенция по заетостта.